نویسنده: پیوتر ساور ــ
یادداشت مترجم: اگرچه مدتی چند از این تماس تلفنی بین ترامپ و پوتین میگذرد ولی از اهمیت آن کاسته نشده است. این مکالمه نشان میدهد که چرا صلح در اوگراین بدلیل دخالت غرب ساده نیست و به احتمال زیاد سرنوشت آن فقط میتواند در میدان نبرد و مطمئناً به نفع روسیه به سرانجام صلح آمیز ختم شود.
ترامپ این تماس را «عالی» توصیف کرد، با وجود اینکه پوتین از آتشبس که به گفته آمریکا هدف اصلی این گفتگو بود، حمایت نکرد.
ولادیمیر پوتین و دونالد ترامپ تماس تلفنی نادری برقرار کردند که ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، آن را «عالی» توصیف کرد. ، با وجود فشارهای واشنگتن و متحدان اروپایی، کرملین از پذیرش آتشبس در جنگ با اوکراین خودداری کرد.
پوتین پس از گفتوگوی دو ساعته روز دوشنبه در سوچی، در گفتوگو با خبرنگاران این تماس را «بسیار معنادار و صریح» توصیف کرد و گفت آماده است با اوکراین برای تهیه یک یادداشت تفاهم جهت مذاکرات صلح آینده همکاری کند.
با این حال، رئیسجمهور روسیه از حمایت از آتشبس بدون قید و شرط ۳۰ روزه که از سوی آمریکا پیشنهاد شده بود و اوکراین با آن موافقت کرده بود، خودداری کرد — موضوعی که واشنگتن آن را هدف اصلی این تماس خوانده بود. پوتین همچنین اشاره کرد که اهداف حداکثری کشورش در جنگ با اوکراین تغییری نکرده است
در مقابل، ترامپ دیدگاه بسیار مثبتتری ارائه داد و در پستی در شبکه اجتماعی «تروث سوشال» خود نوشت که گفتگوها «بسیار خوب» پیش رفت.
او نوشت: «لحن و روحیه گفتگو فوقالعاده بود … روسیه و اوکراین بلافاصله مذاکرات برای رسیدن به آتشبس و مهمتر از آن، پایان جنگ را آغاز خواهند کرد»، و پیشنهاد داد که واتیکان میزبان مذاکرات آتی روسیه و اوکراین باشد.
بیانیه ترامپ پس از تماس با پوتین همچنین نشان داد که آمریکا قصد دارد از روند مذاکرات عقبنشینی کند. او گفت شرایط توافق فقط باید توسط «طرفهای درگیر» مذاکره شود، با وجود اینکه قبلاً ادعا کرده بود میتواند جنگ را در یک روز پایان دهد.
ترامپ در ادامه گفت که برگزاری مذاکرات صلح در واتیکان «عالی» خواهد بود، اما بار دیگر اشاره کرد که آمریکا ممکن است دخالت خود را کنار بگذارد و به خبرنگاران گفت: “اگر پیشرفتی نباشد، من فقط عقب میکشم.”
مستقل از لفاظی گاهبهگاه خوشبینانه ترامپ، هیچ پیشرفتی به چشم نمیخورد. علیرغم اینکه پیشتر خواستار آتشبس فوری وحمایت تمام از اروپا در برابرتوقف خصومتهای روسیه شده بود، اکنون به نظر می رسد که بار دیگر فشارها بر مسکو را کاهش می هد. ترامپ هیچ اشاره ای به تهدیدات قبلی خود مبنی بر اعمال تحریم ها علیه روسیه در صورت عدم موافقت روسبه با توقف جنگ نکرد.
مسکو همواره پیشنهادات مربوط به آتشبس بلندمدت را رد کرده و استدلال میکند که این کار به اوکراین فرصت میدهد تا مجدداً تسلیح و سازماندهی کند، آن هم در زمانی که نیروهای روسیه در میدان نبرد پیشروی دارند.
پوتین روز دوشنبه مدعی شد که روسیه از توقف درگیریها حمایت میکند، اما لازم است مؤثرترین مسیرها برای صلح شناسایی شوند.
نکته مهم اینجاست که پوتین بار دیگر تأکید کرد باید به «علل ریشهای» جنگ پرداخته شود. اشارهای به خواستههای گسترده روسیه که به شدت حاکمیت اوکراین را تضعیف میکند.
این خواستهها شامل وادار کردن اوکراین به «نازیزدایی» و خلع سلاح، کاهش نیروهای نظامی، ممنوعیت دریافت حمایت نظامی غرب و اعمال محدودیتهای شدید بر حاکمیت این کشور است.
از زمان انتخاب مجدد ترامپ، پوتین در تلاش است تا تعادلی حساس در رابطه با رئیس جمهور آمریکا حفظ کند. از یک سو با ابراز حمایت از مذاکرات صلح در تلاش برای جلب نظر ترامپ، و از سوی دیگر، فشار برای دستیابی به شرایطی که عملاً به تسلیم اوکراین میانجامد.
پوتین در نمایشی اشکار از اعتماد به نفس و بی توجهی روز دوشنبه در حین انجام بازدید از یک مدرسه موسیقی در سوچی با ترامپ تماس گرفت .شجاعت او توسط د ستاوردهای اهسته اما پیوسته روسیه در مید ان نبرد ، واکنش ناهمگون اروپا و اقتصادی داخلی که بهطور فزایندهای برای جنگ طولانیمدت سازگار شده تقویت می شود.
ترامپ گفت پس از تماس با پوتین، با زلنسکی و چندین رهبر اروپایی گفتگو کرده است.
زلنسکی در بیانیهای در شامگاه دوشنبه تأکید کرد که اوکراین آماده آتشبس کامل و مذاکرات مستقیم با مسکو است، اما گفت اگر روسها آماده توقف کشتار نیستند، باید تحریمهای قویتری اعمال شود. فشار بر روسیه آن را به سوی صلح واقعی سوق خواهد داد.
او افزود: «اگر پوتین خواستههایی غیرواقعی مطرح کند، این به معنای ادامه تلاش روسیه برای طولانیتر کردن جنگ است، و این امر مستحق آن است که اروپا، آمریکا و جهان به شکلی مناسب واکنش نشان دهند از جمله با تحریمهای بیشتر. روسیه باید جنگی را که آغاز کرده، پایان دهد و میتواند از هر روزی این کار را آغاز کند.
زلنسکی همچنین خواستههای روسیه مبنی بر عقبنشینی نیروهای اوکراینی از مناطق دونتسک، لوهانسک، خرسون و زاپوروژیا را که روسیه مدعی الحاق آنهاست ولی کنترل کامل بر آنها ندارد، رد کرد. او به خبرنگاران گفت هیچکس نیروهای ما را از سرزمینهایمان بیرون نخواهد کرد رئیسجمهور اوکراین همچنین از آمریکا خواست که ازمذاکرات و تلاش برای صلح فاصله نگیرد.
او گفت: تنها کسی که از این وضعیت سود میبرد، پوتین است
موج فعالیتهای دیپلماتیک روز دوشنبه تنها چند روز پس از اولین دیدار هیئتهای روسیه و اوکراین در سه سال گذشته در استانبول رخ داد. آین مذاکرات پس از آنکه روسیه خواستار واگذاری قلمرو بیشتر به عنوان شرط توقف جنگ شد شکست خورد.
یک روز پس از دیدار هیئتها، ترامپ اعلام کرد که قصد دارد با پوتین تماس تلفنی بگیرد تا به «حمام خون» در اوکراین پایان دهد. رئیسجمهور آمریکا گفت که «هیچ اتفاقی» در مذاکرات صلح نخواهد افتاد مگر آنکه او با پوتین دیدار کند.
با این حال، پوتین و ترامپ روز دوشنبه درباره احتمال چنین دیداری سکوت اختیار کردند.
علیرغم امتناع مداوم پوتین از پذیرش آتشبس موقت، ترامپ از انتقاد مستقیم از او خودداری کرده است حتی در شرایطی که اجماعی فزاینده در واشنگتن وجود دارد که رئیسجمهور روسیه را مانع اصلی پیشرفت در مذاکرات صلح میداند.
مانند تماسهای قبلی، به نظر میرسد پوتین سعی دارد رابطهای شخصی با ترامپ برقرار کند. طبق گفته یوری اوشاکوف، مشاور ارشد سیاست خارجی پوتین، او در این تماس تولد یازدهمین نوه ترامپ را به او تبریک گفته است.
پوتین پیشتر نیز بارها به طور علنی از ترامپ تعریف کرده و او را پس از تلاش برای ترورش در تجمع انتخاباتی سال ۲۰۲۴ «شجاع» توصیف کرده است. او همچنین مدعی شده که پس از زخمی شدن ترامپ در آن حادثه، برای دوستش دعا کرده است.
به گفته اوشاکوف، ترامپ در این تماس به پوتین گفته ولادیمیر، هر وقت بخواهی میتوانی تماس بگیری. خوشحال میشوم جواب بدهم و با تو صحبت کنم.
پیش از تماس بین دو رهبر، معاون رئیسجمهور آمریکا، جیدی ونس، گفت که ترامپ از پوتین خواهد پرسید که آیا او واقعاً «جدی» در خصوص پایان دادن به جنگ است یا نه؟
ونس گفت: ما میدانیم که یک بنبست در اینجا وجود دارد. و فکر میکنم رئیسجمهور میخواهد به رئیسجمهور پوتین بگوید: “ببین، آیا تو واقعاً جدی هستی؟ آیا واقعاً به این موضوع متعهدی او این سخنان را هنگام ترک ایتالیا بیان کرد.
ونس افزود.صادقانه بگویم، فکر میکنم رئیسجمهور پوتین واقعاً نمیداند چطور از این جنگ خارج شود. او گفت که تازه با ترامپ صحبت کرده است.
او گفت که ترامپ ممکن است به پوتین مشوقهای اقتصادی پیشنهاد دهد تا در ازای صلح، برخی امتیازات را درباره اوکراین بپذیرد.
اما معاون رئیسجمهور همچنین احتمال کنارهگیری آمریکا از مذاکرات را نیز مطرح کرد . سناریویی که باعث نگرانی متحدان اروپایی خواهد شد و تردیدهایی را درباره تعهد آمریکا به ادامه کمکهای نظامی و اقتصادی به اوکراین برمیانگیزد.
ونس گفت: برای تانگو کردن دو نفر لازم است. من میدانم که رئیسجمهور مایل به این کار است، اما اگر روسیه مایل نباشد، در نهایت خواهیم گفت این جنگ ما نیست.
با نگرانی از اینکه ترامپ ممکن است با کرملین معاملهای به زیان اوکراین انجام دهد، رهبران اروپایی روز یکشنبه به سرعت تلاش کردند تا دیدگاه او را پیش از مذاکرات تحت تأثیر قرار دهند.
نخستوزیر بریتانیا، کیر استارمر، گفت که روز یکشنبه با رهبران آمریکا، ایتالیا، فرانسه و آلمان گفتگو کرده تا تلاشهای مشترکی برای تحت فشار قرار دادن روسیه جهت پذیرش آتشبس بدون قید و شرط هماهنگ شود. او هشدار داد که در صورت امتناع مسکو از ورود جدی به مذاکرات، تحریمهای جدیدی ممکن است اعمال شود.
صدر اعظم آلمان، فریدریش مرتس، نیز در بیانیهای گفت: «پوتین باید با پذیرش آتشبس بدون قید و شرط ۳۰ روزه نشان دهد که خواهان صلح است.
منبع: گاردین، ۱۹ مه ۲۰۲۵