«رسوایی ملی»: پرده پوشی خبری بی‌بی‌سی در غزّه

نویسنده: مارک کورتیس ــ
مترجم: م قربانی ــ

مارک کورتیس (سر دبیر دی کلاسیفاید) می نویسد: «سرویس خبر پراکنی عمومی» بریتانیا، (بی بی سی)، افکار عمومی را در مورد حمایت انگلیس از حمله اسرائیل به غزه در تاریکی نگهداشته است.

* سازمان رسانه ای دی کلاسیفاید بریتانیا، در مورد پوشش خبری برخط بی بی سی، ۱۶ جنبه از سیاست های بریتانیا را در قبال اسرائیل و لابی های حامی آن، مورد بررسی قرار داده است.

* این استاد برجسته رسانه می گوید: «زمان آن فرا رسیده است که این شرکت واقعاً پاسخگو باشد و در جهت منافع عمومی اصلاح شود».

تحلیل اخیر سازمان دی کلاسیفاید نشان می دهد که بی بی سی گزارشی از شیوه های گوناگون حمایت دولت بریتانیا از جنگ وحشیانه اسرائیل علیه غزه [تا زمان اعلام آتش بس] ارائه نداده است.

تحقیقات ما در مورد خروجی های مکتوب بی بی سی از اکتبر ۲۰۲۳ نشان می دهد که این شرکت عمدتاً روش های اصلی همکاری دولت انگلیس با اسرائیل را گزارش نکرده است.

این (تحقیق) نشان داده است که بی بی سی تنها چهار بار، در این پانزده ماه، از پروازهای نظارتی نیروی هوایی سلطنتی بر فراز غزه گزارش داده است.

از دسامبر ۲۰۲۳ تا کنون، تنها یک گزارش از بی بی سی در این مورد نوشته شده است، علیرغم این واقعیت که صدها مورد از این گونه مأموریت های جاسوسی، تقریباً روزانه، برای کمک به دستگاه اطلاعاتی اسرائیل انجام شده است.

وزارت دفاع می گوید که این پروازها صرفاً برای نجات گروگان هایی است که در دست حماس هستند. تنها یک گزارش برخط بی بی سی اشاره می کند که بریتانیا ممکن است اطلاعات هدفگیری ها را در اختیار اسرائیل قرارداده باشد، یا سلاح های پرنده را به این کشور فرستاده باشد.

از این گذشته، هیچ یک از مقالات نگرانی هایی را نسبت به تمایل بریتانیا به همکاری نظامی با اسرائیل در زمانی که غزه را ویران می کنند، مطرح نمی کنند.

حذف اخبار

هنگامی که ژنرال هرزی هالِوی، رییس ستاد ارتش اسرائیل، در نوامبر گذشته در نشست نظامیان انگلیس در لندن اجازه حضور یافت، بی بی سی در گزارش های کتبی خود این موضوع را گزارش نکرد.

دیدار هالوی بسیار بحث برانگیز بود، چرا که او عملیات نظامی اسرائیل را در سراسر طول تخریب غزه رهبری کرده است. و نیز بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر و یوآو گالانت، وزیر دفاع سابق، به اتهام جنایت علیه بشریت توسط دیوان کیفری بین المللی تحت تعقیب قرار دارند.

تحقیقات ما همچنین نشان می دهد که بی بی سی هرگز گزارش نداده است که ارتش بریتانیا در طول جنگ علیه غزه، پرسونل نیروهای مسلح اسرائیل را در بریتانیا آموزش داده است.

در فوریه گذشته، وزارت دفاع در پارلمان اعتراف کرد که شش افسر نظامی اسرائیلی در بریتانیا مستقر هستند. دولت کارگر از ارائه جزئیات بیشتر خودداری کرده است.

در ژوئن سال گذشته، نیویورک تایمز گزارش داد که یک تیم جمعاوری اطلاعات انگلیس «در طول جنگ» در اسرائیل حضور داشته و ظاهراً به سازمان اطلاعات اسرائیل برای جمعاوری اطلاعات مربوط به گروگان ها کمک کرده است.

این اطلاعات توسط بی بی سی گزارش نشده است.

هیچ یک از این دو موضوع در حمایت نظامی بریتانیا از اسرائیل سابقه ندارند. این جریان برگرفته از توافقنامه نقشه راهی است که دو کشور چند ماه پیش از حملات حماس در اکتبر ۲۰۲۳ امضأ کردند.

این توافقنامه، دو کشور را متعهد می کند که به عنوان بخشی از یک «مشارکت راهبردی نزدیک، با همکاری دفاعی و امنیتی گسترده» با تهدیدات مشترک مقابله کنند.

یکی دیگر از اسناد کلیدی، یک توافق نظامی محرمانه است که در دسامبر ۲۰۲۰ بین بریتانیا و اسرائیل امضأ شد، که اسرائیل در شبکه های اجتماعی به آن اشاره کرد، اما دولت انگلیس مدت هاست از انتشار آن خود داری کرده است.

ما نتوانستیم مدارکی پیدا کنیم که نشان دهد خبرنگاران بی بی سی هر یک از این دو سند کلیدی را در اخبار برخط این شرکت گزارش کرده باشند.

صادرات تسلیحات

برخلاف دیگر سیاست های دولت بریتانیا در مورد اسرائیل، بی بی سی مقالات زیادی منتشر کرده است که به صادرات تسلیحات بریتانیا به اسرائیل اشاره کرده است.

بی بی سی در این گزارش ها گهگاه به نگرانی های گروه های حقوق بشر و نمایندگان مجلس درباره احتمال استفاده اسرائیل از این سلاح ها و همزمان با استناد به شخصیت های طرفدار اسرائیل اشاره کرده است.

با این حال، عناوین این مقالات به ندرت نسبت به فروش این تسلیحات، انتقادی بوده است.

تنها عناوین آشکارا مخالفی که دی کلاسیفاید مشاهده کرده است، عبارت بودند از: «برادر امدادگر کشته شده در غزه، از مسلح کردن اسرائیل انتقاد می کند» و «عفو بین المللی از وزیران برای تأمین مالی شرکت های تسلیحاتی انتقاد می کند».

یک عنوان دیگر این بود: «یک مقام وزارت خارجه به دلیل فروش تسلیحات به اسرائیل استعفا داد».

درست در مقابل آن، بسیاری از عناوین نسبت به اسرائیل برخورد مصالحه آمیز دارند. از جمله این موارد عبارتند از:

* «بریتانیا بخشاً از ممنوعیت تسلیحاتی اسرائیل دفاع می کند، زیرا نتانیاهو آن را «شرم آور» می خواند»

* «کامرون: ممنوعیت فروش سلاح به اسرائیل به نفع حماس است»

* «بوریس جانسون: درخواست از بریتانیا برای پایان دادن به فروش تسلیحات به اسرائیل شرم آور است»

* «معاون نخست وزیر: فروش تسلیحات به اسرائیل همچنان قانونی است»

هیچ عنوانی در مورد استفاده احتمالی اسرائیل از تسلیحات بریتانیا در غزه یا هیچ عنوانی که مستقیماً منعکس کننده درخواست های مکرر گروه هایی مانند دیدبان حقوق بشر و عفو بین الملل برای توقف صادرات تسلیحات و کمک های نظامی بریتانیا به اسرائیل باشد، وجود ندارد.

اقدامات حقوقی معروف علیه دولت برای تسلیح اسرائیل توسط مرکز بین المللی عدالت برای فلسطینیان (ICJP)، شبکه جهانی اقدام حقوقی و الحق ‪(Al-Haq)‬، از سوی بی بی سی نادیده گرفته شده است. سازمان دی کلاسیفاید، هیچ گونه پوشش مکتوبی از بی بی سی در این موارد پیدا نکرد.

برجسته ترین گروهی که صادرات تسلیحات بریتانیا را به چالش می کشد، کارزار علیه تجارت اسلحه، طی ۱۵ ماه، تنها شش بار در وبسایت بی بی سی ذکر شده است.

دی کلاسیفاید، سه جنبه نگران کننده دیگر از از تسلیح بریتانیا به اسرائیل را کشف کرده است که به نظر می رسد بی بی سی هیچ کدام از آن ها را پوشش نداده است.

این ها شامل ادامه ارائه تجهیزات نظامی بریتانیا به اسرائیل پس از اعلام تحریم های محدود در سپتامبر گذشته و اجازه استفاده از حریم هوایی بریتانیا برای تأمین سلاح به اسرائیل است.

به علاوه، بی بی سی گزارشی مبنی بر این که انگلیس قطعات هواپیماهای جنگی اف-۳۵ را به ایالات متحده می فرستد تا از آنجا بتوان آن ها را به اسرائیل صادر کرد، تهیه نکرد.

بی بی سی چگونه حمایت انگلیس از اسرائیل را پوشش می دهد؟

بی بی سی، نه به نقش احتمالی آژانس جاسوسی بریتانیا GCHQ (ستاد ارتباطات دولتی) در تسهیل عملیات نظامی اسرائیل پوشش داده است، و نه به فعالیت نیروهای ویژه ارتش، SAS.

این ها مسایل زنده و ملموسی هستند و باید توجه داشت که ستاد ارتباطات دولتی عملیات اطلاعاتی گسترده ای را در قبرس، که از آن جا هواپیماهای نیروی هوایی سلطنتی RAF بر فراز غزه پرواز می کنند، انجام می دهد.

معروف است که ستاد ارتباطات دولتی در گذشته به عملیات جنگی اسرائیل در غزه کمک کرده است. دی کلاسیفاید، هیچ گزارشی در وبسایت بی بی سی که ستاد ارتباطات دولتی را در مورد غزه ذکر کرده باشد، پیدا نکرده است.

گزارش دهی در مورد نیروهای ویژه ارتش توسط دولت در اکتبر ۲۰۲۳ مشمول یک رهنمود بنام (D‪-‬Notice) شد – دستورالعمل تهوع آور داوطلبانه به سردبیرهای رسانه ها برای انتشار ندادن (سانسور) اطلاعات «حساس» در مورد «امنیت ملی».

این ماجرا، به دنبال گزارشی از نشریه دِ مِیل (وابسته به دیلی مِیل لندن) بود، مبنی بر این که یک تیم از نیروهای ویژه ارتش در قبرس مستقر شده است تا به نجات گروگان های انگلیسی که توسط حماس دستگیر شده اند کمک کند.

به نظر می رسد که از آن پس کل رسانه های ملی بریتانیا، از جمله بی بی سی، از این دستور العمل پیروی کرده اند. بی بی سی هیچ مقاله ای در باره نقش نیروهای ویژه ارتش در اسرائیل یا غزه، یا حدس و گمانی در این باره ارائه نداده است.

تبانی گزارش نشده

شیوه های دیگری نیز وجود دارد که نشان می دهد دولت انگلیس در عمل با اسرائیل تبانی میکند، اما توسط بی بی سی گزارش نشده است.

شاید به طرزی باورنکردنی، بی بی سی از اکتبر۲۰۲۳ تا به حال در گزارش های کتبی خود گزارشی مبنی بر مذاکره با اسرائیل برای تضمین یک توافق تجارت آزاد، گزارش نکرده است.

وزرای احزاب محافظه کار و کارگر از سال ۲۰۲۲ تا کنون ۵ دور مذاکره با دولت اسرائیل انجام داده اند که در آن نیر برکات، وزیر اقتصاد اسرائیل، از حامیان صریح حملات این رژیم به فلسطینیان حضور داشته است.

جاناتان رینولدز، وزیر بازرگانی فعلی که به دنبال توافق جدید آینده است، از لابی اسرائیل در بریتانیا کمک مالی دریافت می کند.

به علاوه، بی بی سی در مورد دستگیری روزنامه نگاران طرفدار فلسطین در بریتانیا توسط مقامات بریتانیایی گزارشی منتشر نکرده است.

در اکتبر سال گذشته، افسران پلیس متروپولیتن به خانه آسا وینستَنلی، روزنامه نگار مشهور طرفدار فلسطین، مدیر سایت الکترونیک انتفاضه، یورش بردند و وسایل وی را بر طبق مفاد قانون تروریسم بریتانیا توقیف کردند.

این موضوع موجب نگرانی بی بی سی نشد، چنانکه استفاده های مشابهی از قوانین ضد تروریسم از سوی مقامات برای خاموش کردن دیگر صداهای حامی فلسطین در ماه های اخیر صورت گرفت.

لابی، کدام لابی؟

همچنین خبرنگاران بی بی سی هیچ تلاشی برای برجسته کردن نفوذ لابی های اسرائیل در پارلمان انگلیس، به ویژه دوستان محافظه کار اسرائیل (CFI) و دوستان کارگر اسرائیل ‪(LIF)‬، انجام ندادند.

از آنجا که این ها بزرگ ترین نیروهای لابی گری در سیاست بریتانیا هستند و ده ها نماینده مجلس را برای بازدید های «حقیقت یاب» از اسرائیل تأمین مالی می کنند، این موضوع شکاف بزرگی در گزارشگری به حساب می آید.

در ۱۵ ماه گذشته، نام دو جریان دوستان محافظه کار اسرائیل پنج بار و دوستان کارگر اسرائیل شش بار در گزارش های بی بی سی ذکر شده است.

بی بی سی در هیچ مقاله ای سخنی از تأثیر احتمالی این گروه ها بر تضعیف مجلس یا سیاستگزاری دولت به میان نیاورده است.

در واقع، به نظر می رسد در خروجی های خبری مکتوب بی بی سی، لابی اسرائیلی اصلاً وجود خارجی ندارد: از اصطلاح «لابی اسرائیل» تنها یک بار در گیومه استفاده شده است.

با این حال، دی کلاسیفاید دریافته است که یک سوم کابینه دولت نخست وزیر «استارمر» و در مجموع کمتر از یک چهارم نمایندگان پارلمان بریتانیا، توسط گروه های طرفدار اسرائیل، از جمله دوستان کارگر اسرائیل تامین مالی شده اند.

بی بی سی در یک مقاله گزارش داد که سِر آلن دانکن، وزیر سابق امور خارجه، تحت بازجویی محافظه کاران قرار گرفته است، زیرا گفته است که دوستان محافظه کار اسرائیل «کاری را انجام می دهند که خواست» نخست وزیر اسرائیل است.

به دنبال آن گزارشی منتشر شد که در آن آمده بود «کارزار علیه یهودی ستیزی گفته است که دانکن ‘با استناد به قدرت و بی وفایی یهودیان از ابزار یهود ستیزانه کلاسیک استفاده می کند’».

دانکن سپس توسط محافظه کاران پاک سازی شد، اما در گزارش برخط بی بی سی منعکس نشد.

«رسوایی ملی»

دِس فریدمن، استاد رسانه و ارتباطات در گُلداسمیتز – دانشگاه لندن، گفت:

«بی بی سی به وضوح در اطلاع رسانی به مردم در مورد همدستی ارتش و دولت بریتانیا در رویدادهای وحشتناک و نفرت انگیز غزه، کاملاً کوتاهی می کند. این یک رسوایی ملی است و نشان می دهد که این شرکت تا چه حد از رسانه ای که باید در خدمت انتشار اخبار به عموم مردم باشد، فاصله دارد.»

وی افزود:

«کوتاهی بی بی سی در گزارش دقیق در باره نسل کشی اسرائیل در غزه، همان قدر به آنچه گزارش نمی کند، مرتبط است. زمان آن رسیده است که این شرکت واقعاً پاسخگو باشد و در جهت منافع عموم اصلاح شود.»

«رسانه های جریان اصلی مانند بی بی سی هرگز به صورت معنا داری دولت هایی که به نابودی غزه کمک می کنند را به چالش نمی کشند، چون آن ها عمدتاً به منافع سیاست خارجی موجود وابسته اند و اسرائیل را نگهبانی حیاتی برای قدرت غرب در منطقه می دانند.»

سخنگوی بی بی سی می گوید:

«تیم های خبری بی بی سی از نظر سردبیری مستقل هستند و تصمیمات در مورد پوشش و نحوه پوشش اخبار، خود تصمیم می گیرند.

«ما از ۷ اکتبر ۲۰۲۳ درگیری غزه و اسرائیل را عمیقا و به طور مداوم در سراسر برنامه ها و خدمات خود گزارش کرده ایم و اطمینان می دهیم که مخاطبان با آخرین تحولات و نیز ارائه تجزیه و تحلیل جامع، به روز می شوند.

ما خود را در بالاترین سطح استانداردهای روزنامه نگاری می دانیم و مناقشه را بی طرفانه – بدون ترس یا ترجیحی گزارش کرده ایم.»

منبع: کنسورتیوم نیوز، ۱۵ ژانویه ۲۰۲۵
https://consortiumnews.com/2025/01/15/national-scandal-the-bbcs-gaza-cover-up/

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *